Gezegenimizin sağlığı arılara bağlı!

Gezegenimizin sağlığı arılara bağlı!
Arılar, gezegenimizin sağlığı için son derece önemli canlılardır. Bu önem, arıların tozlayıcı olarak oynadığı rolden gelir

Bilinen yaklaşık 20.000 arı türü vardır ve insanlar bunlardan yalnızca birkaçını üretim için kullanabilmektedir. Üstelik, insan nüfusunun ve kentleşmenin artması, tarımsal ilaçlamanın aşırı ve kontrolsüz şekilde yaygınlaşması bugün ne yazık arıların sayısının azalmasına ve Dünya'nın ekosistemlerinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Çünkü arılar olmadan dünya çok farklı bir yer olacaktır. Nasıl mı? 

Arılar olmasaydı bugün fındık, kahve, kakao, domates, elma veya badem gibi bitkiler dünyada olmazdı. Bu bitkilerin ürünleri hayati besin kaynakları olduğundan, insan beslenmesinde büyük eksiklikler olurdu.

Çünkü arılar dünyadan sevilen 107 bitkinin %90'ından fazlasını çiçek açma sürecinde ziyaret eder. Tozlaşma dediğimiz bitkilerin çoğalmasına ve meyve vermesine giden süreci başlatır.

Tozlaşma, aslında, arıların vücutlarındaki tüyleri kullanarak bitkiler arasında büyük polen taneleri taşımasıdır. Bu taşıma sonucunda bitkilerde döllenme ve üretimin sürekliliği sağlanır. Arıların bu işlevi sayesinde mahsuller yaklaşık %75 daha iyi verim verir.

Tüm hayvanlar arasında arılar, yabani ve tarım bitkilerinin en baskın, en başarılı tozlayıcılardır. 

Özetle, arılar, tarım amaçlı üretilen bitkiler de dahil olmak üzere birçok bitkinin büyümesi için gereklidir. Einstein’a atfedilen şu cümle, arıların dünyamız için ne kadar gerekli olduğunu gözler önüne sermektedir: “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz.” 

Arılar, sundukları ürünleriyle de yaşam için faydalı.

Arılar binlerce yıldır dünyanın her yerinde insanlarla iç içe.  Eski Yunanlılar arıları ölümsüzlüğün sembolü olarak kabul etmişlerdi. Bunun nedeni, öncelikle arı ürünleri beslenmeye ve sağlığa faydalı birçok içeriğe sahip olmasıdır. Bal, arı sütü, polen, propolis ve balmumu eski çağlarda tıbbi amaçlarla da kullanılmış, şifalı olarak kabul edilmiştir. Bunun dışında eski Mısırlılar propolisi mumyalama amaçlı kullanarak, tanrının yeryüzündeki temsilcisi olduğuna inandıkları firavunlarının vücutları bozulmadan günümüze kadar ulaştırmayı başarmışlardır. 

Tüm dünyada en çok bilinen ve tüketilen arı ürünü bal olsa da, aslında propolis çok daha önemli bir arı ürünüdür. Propolis, günümüzde ilaç, kozmetik, gıda sanayii ile apiterapi merkezlerinde çok yönlü olarak kullanılan bir maddedir. Losyonlar, şampuanlar, burun spreyleri, diş macunları, sabunlar, yüz maskeleri, ticari kozmetik preparatlarında, propolisin özelliklerinden yoğun olarak yararlanılmaktadır.

Mucizevi etkisi ile birçok kişi tarafından tercih edilen propolisi organik olarak üretiyor BeeZone kalitesi ile sizlere sunuyoruz.

Diğer Blog Yazıları
Özellikle mevsim geçişlerinde gribal enfeksiyonlar, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar sık sık gündeme gelir.
Propolis ve propolis damla ürünleri cildimizde kullanabilir miyiz, cildimize nasıl bir destek sağlar gibi sorularınıza cevaplar...
Ebeveynler, çocuklarının hastalıkları, özellikle de mevsimsel olanları tedavi etme veya önleme yöntemlerini seçerken, doğal ürünleri tercih ederler.
Yaş ilerledikçe enfeksiyonlara karşı direnç azalır. Bunun nedenlerinden biri, bağışıklık sisteminin artık her yeni patojene karşı yeni antikor üretememesidir.
Propolisin içeriği, arı kovanının bulunduğu yere ve mevsime göre değişir. Ancak her koşulda bu mucizevi maddenin içinde 300’den fazla değişik madde bulunur.
Arıların dünya üzerindeki varlığının 50 milyon yıl öncesine kadar gittiği biliniyor. O günden beri arılar kovanlarını yapıyor, kendilerini dış tehditlere karşı güvenle savunuyor.